אי הוודאות בתקופה זו מביאה עימה רמות גבוהות יותר של חרדה עבור כולנו. גם אם יש לך את הכוונות הטובות ביותר, לעזור למישהו עם חרדה יכול להיות עניין רגיש.
חרדה היא תופעה כל כך אוניברסלית, עד שיהיה קשה מאוד למצוא מישהו לא חווה תחושות הקרובות לחרדה או דאגה לפחות פעם אחת בחיים שלהם. למעשה, כשליש מהאנשים סבלו מהפרעת חרדה בשלב מסוים בחייהם.
בשבועות האחרונים רבים דואגים ממגוון של סיבות- כלכלי, תעסוקתי, קיומי, בריאותי.
היום לא ניכנס לעולם העמוק של סוגי החרדה ומקורה. אני כן רוצה להתמקד בכיצד את/ה יכול/ה לעזור לחבר, בן משפחה קרוב החווה באופן עוצמתי את החרדה והדאגה.
הנה הדברים הנפוצים שאנו נוטים להגיד ומה עדיף להגיד במקום:
1. אל תאמרו "תרגע/י" או "פשוט תנשום".
במקום זאת נסו- לשאול שאלות פתוחות כמו למשל:
- "על מה את/ה חושב/ת?", "מה נראות לך האופציות הטובות ביותר?" או "מה יעזור לך ברגע זה?"
שאלות פתוחות מראות שאיכפת לך, כמו כן דרך החשיבה על התשובות מתבצעת האטה מנטלית שיכולה אף לסייע במציאת הקלה רגעית ואולי אפילו מתן פתרונות נקודתיים.
2. אל תאמרו "אין מה לדאוג" או "הכל יהיה בסדר"
במקום זאת נסו- נסו להפגין אמפתיה.
אין צורך להסכים עם התחזיות או הלחץ והחרדה שצפים אך במקום לפטור את הדאגה של מי שמולכם, נסו להפגין הקשבה ע"י התאמת טון הדיבור למצב הרוח שלו/ה. המטרה היא שהאדם שמולכם ירגיש נשמע, שיש מקום לתחושות והחוויה שלו.
3. אל תאמרו "גם לי יש בעיות".
לפעמים תחושת האחדות סביב קושי יכולה לתת תוקף, אך יש לשים לב שלא בטעות נדחה או נבטל תחושות חרדה משמעותיות שדורשות התייחסות.
במקום זאת נסו- להשתמש בכישורי ההקשבה שלכם והקשיבו לנאמר. שמרו את דאגותיכם או הקשיים שלכם באותו רגע לעצמכם ושתפו מאוחר יותר עם חבר או בן משפחה אחר. זה נכון שתמיכה רגשית בתוך מערכת יחסים היא לשני הכיוונים, אך ישנו מקום וזמן לצרות שלכם (לא באמצע התקף פאניקה של מישהו אחר).
4. אל תאפשרו התנהגויות משמרות חרדה כמו למשל הצמדות לעדכוני חדשות ולמספרי המתים המתעדכנים על בסיס שעתי באתרים. \
ראשית מפני שהצמדות כזו מחזקת את התחושה שיש ממה לדאוג ולהילחץ. סיבה נוספת היא שהתנהגויות אלה יוצרות תחושת שליטה כוזבת (אם אני יודע כמה נדבקו היום אני בשליטה יחסית על המצב) תחושה זו המחזקת את ההתנהגות שבסופו של דבר מעלה את סף החרדה משמעותית.
במקום זאת נסו לכוון לעבר נקיטת הצעדים שיקלו על החרדה נסו להזכיר להם כי החדשות מעלות את החרדה ואולי עדיף לצפות בסדרה מצחיקה, לעשות ספורט או לקרוא ספר במקום.
זכרו שאפשר לתמוך רגשית ולעודד התנהגויות בריאות. הנוסחה הסודית היא תמיד להגיב לחרדה של חבר עם אמפתיה ושאלות פתוחות. המטרה היא לתת מקום ולאפשר להם לאוורר את החרדה והקושי, זה לבדו יביא להקלה.
הזכירו להם ולעצמכם כי זה לא תמיד ירגיש כך,
“Hey you, keep living. It won’t always be this overwhelming” (Jacqueline Whitney)
עדי בליי (פסיכולוגית, מתמחה בטיפול מרחוק)
לשאלות, תמיכה ועזרה בנושא זה ואחרים ניתן לפנות אליי 055-2706096
Comments